Webtilgængelighed fra starten

Bygningens analogi

 

Forestil dig en konstruktion af en stor kontorbygning. Når projektet er færdigt og åbnet med en storslået fest, flytter nye virksomheder ind. Efter 2 år beslutter en af lejerne at ansætte et par medarbejdere med handicap. Men stedet er ikke tilpasset dette. Døre er for smalle til kørestole, og der er kun én måde at bevæge sig mellem etagerne - og det er via trappen. Den oprindelige arkitekt kaldes til for at designe nogle justeringer. Så flytter håndværkerteamet ind i ikke så få dage. Bygningen ryster, når en pneumatisk hammer river vægge ned. Et argument om, hvem der skal betale for dette rod begynder mellem virksomheden og udlejeren - kontoret er faktisk et semi-offentligt rum, så det skal bygges på en ordentlig måde lige fra starten: virksomhedens ansatte har ikke nødvendigvis et handicap, men nogle gange vil der være kunder eller familiemedlemmer, der ikke kan komme ind i bygningen og er tvunget til at vente på parkeringspladsen og føle sig ret dårlige over det.

 

Hvordan oversættes dette til webudvikling?

 

Forestil dig nu et website, der er designet, udviklet og offentliggjort. Derefter beder website ejeren om at foretage få justeringer, så den kan være tilgængelig i henhold til nye standarder for webtilgængelighed. At ændre en webside burde naturligvis være meget lettere end at rekonstruere bygningen, ikke sandt? ... Jeg har imidlertid en anden mening. Når et websted er færdigt, og det ikke er et meget stort igangværende projekt, flyttes udviklere, der arbejdede på det, normalt til nogle andre projekter. Og jo længere tid der går, jo sværere er det at introducere de nødvendige ændringer. For eksempel skifter oprindelige udviklere virksomhed, og de nye skal introduceres til projektet, der nogle gange kan være ret komplekst. Så det tager lang tid, indtil han eller hun installerer en lokal version af projektet og får at vide, hvor alt er konfigureret. Desuden er det ofte tilfældet, at hjemmesidens HTML er bygget fra mange forskellige skabelonstykker, der ligger i snesevis af projektkildefiler og behandles af scripts lavet i forskellige teknologier.

 

Universelt design

 

I mange år nu er der i begrebet det offentlige rumdesign et begreb kaldet Universal Design. Ideen er at inkludere alle mennesker med alle mulige handicap: visuelle, motoriske, mentale osv. Fx kan blomsterbed i en park hæves til forskellige højder for at være mere tilgængelige for personer med fysisk svækkelse, og alle informationstavler kan have ekstra punktskrift . At realisere problemet og designe en løsning helt fra starten er simpelthen meget billigere og meget mere effektivt end at gøre dette senere. Nu er spørgsmålet - tilhører websteder det offentlige rum?

 

Svaret er efter min mening normalt ”ja!”. Medmindre du skjuler en del af hjemmesiden ved hjælp af særlige adgangsrettigheder og godkendelse, vil du have, at din side skal læses af så mange mennesker som muligt. Selvfølgelig kan dit fokus undertiden være på din målgruppe, men du ved aldrig, hvilken slags begrænsning der kan være din potentielle kundes virkelighed. Eller måske kan du kun få en ny klient, fordi du oprettede et tilgængeligt tilbud, mens din konkurrent ikke gjorde det. Forresten: den tilgang, hvor du er fokuseret på høj kvalitet fra starten, er også i overensstemmelse med First Time Right-reglen i Six Sigma-metoden.

 

Sådan opnås de bedste resultater

 

For det første skal projektejeren eller investoren være opmærksom på kravene og fordelene ved denne tilgang. For det andet skal designeren og udviklerne, især front-end-udviklere, have viden og erfaring med oprettelse af tilgængelige websteder. Den ideelle situation er, når alle projektfunktioner kan testes af testere med et handicap. Desuden bør redaktører også trænes i at skabe tilgængeligt indhold. Kort sagt ville jeg se processen på følgende måde (med 5 hovedelementer):

 

Aftale om standarder

Kunden og entreprenøren skal være enige om, hvilke standarder der skal overholdes, og på hvilket niveau (fx WCAG 2.1, niveau AA).

 

Grafisk design

Design er lavet med tanke på tilgængelighed - fokus er på korrekt kontrast og typografi (mellemrum mellem tekst og skriftstørrelse). Det er vigtigt, at linkene kan skelnes.

 

Front-end udvikling

Elementer og widgets er udviklet i henhold til WCAG. Hvis indholdet er dynamisk og rigt, skal også WAI-ARIA opfyldes ..

 

Oprettelse af tilgængeligt indhold af redaktører

Her kan vi understrege dokumentets korrekte struktur - det skal have overskrifter og afsnit. Forskellige indholdselementer som lister, citater, tabeller, links og billeder bør også bruges til at gøre dokumentet mere læsbart for brugerne.

 

Tilgængelighedstest og analyse med værktøjer og rigtige brugere

Test og analyse er normalt på klientsiden, men skal også finde sted i tidlige og senere stadier af udviklingen.

 

Offentlige Institutioner

 

For offentlige institutioner i EU findes der et direktiv om, at de skal være tilgængelige. I Danmark er flere detaljer inkluderet i en særlig lov (”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer”), der siger, hvornår og hvilke standarder der skal overholdes. Flere detaljer findes på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside. I henhold til disse oplysninger skal offentlige institutioners websteder i Danmark også indeholde en erklæring om tilgængelighed. I henhold til EU-regler kan du også tilføje:

 

  • En feedbackmekanisme på dit websted, så folk kan rapportere indhold, der ikke er tilgængeligt.
  • En håndhævelsesprocedure i tilfælde, hvor kravene ikke er opfyldt.


 

Resumé

 

Er det en udfordring at gøre et websted tilgængeligt? Ja, det kan vi være enige i, at det nogle gange kan være. Men det er en indsats, der er værd at gå en ekstra mil for. Hvis du har brug for hjælp til dette, skal du læse vores tilbud og kontakte os.

 

Yderligere læsning:

 

https://www.a11ywithlindsey.com

https://universaldesignnl.ca/understanding-universal-design/what-is-universal-design

https://www.w3.org/WAI/WCAG21/Techniques

https://webaim.org